Stichting “De Rotswoning”
Geulhemmerweg 30a te Berg en Terblijt
Telefoon 043-6040834 of 043-6041356
www.rotswoning.nl
Stichting “De Rotswoning”
   Boek info / bestellen!      
   Algemeen                  Kerstmis                   Kapel                     Startpagina                Varia                      Oranje Galerij
   Geulhem vroeger
Onze grot (Geulhemmergroeve) herbergt onder meer de historische schuilkapel. Deze dateert vanuit de Franse overheersing en heeft evenals de rotswoningen de status van monument. De Fransen veroverden op 3 november 1794 onder generaal Kléber de vestingstad Maastricht. In september 1796 kondigden zij een wet af waardoor alleen al in het departement Beneden-Maas 116 kloosters werden gesloten. In mei 1797 werden alle priesters verplicht om de eed op de constitutie af te leggen. Hiermee erkende men de loyaliteit jegens de Franse overheersers.
In onze streek weigerden vele priesters deze eed af te leggen. Een van hen was de plaatselijke pastoor Joannes Schepers. Hij was sinds 1774 pastoor in de parochie van Berg en Terblijt. In 1798 werd zijn kerk met een gerechtelijk bevel gesloten. Pastoor Schepers dook onder in de nabij gelegen grotten. Een inwoner van Berg en Terblijt Joannes Claessen maakte in het geheim een kapel in de Geulhemmergoeve te Geulhem gemeente Berg en Terblijt. In de Geulhemmergroeve heeft pastoor Schepers zich gedurende 2 jaren verschuilt en in het grootste geheim de H-missen opgedragen. Het is bekend dat vele mensen deze H-missen bezochten. Zelfs de jaarlijkse processie werd op een speciale processie route in de grot gehouden.
Op 15 augustus 1801 keerde de pastoor terug naar zijn kerk in het dorp Berg en Terblijt, hij overleed op 27 februari 1803.
   Kapel

In 2004 zijn wij gestart met met maken van een nieuwe doopgalerij. In 2008 hebben wij fase 1 (gesteentemechanische stabiliteit) afgerond.  Een breed scala aan ondergrondse verstevigings technieken is toegepast. De kroon op ons werk in deze fase is het bouwen van een verstevigingskruis in het midden van de galerij.

In 2013 is fase 2 afgerond, de betonnen muren zijn geheel met mergel bekleed. In fase 3 wordt de doopgalerij ingericht. Het plaatsen van een levensgroot Mariabeeld is het startsein voor deze fase geweest. Voor het plaatsen van de namen van in onze kapel gedoopte kinderen hebben wij uw hulp nodig. Mede doordat de huidige muren met doopnamen vol zijn beschikken wij helaas niet over alle namen van de gedoopte kinderen. De ontbrekende namen willen wij gaarne in de nieuwe galerij opnemen.

Als de naam van uw kind op de huidige muren ontbreekt kunt u deze opgeven op het hiervoor speciaal geopende e-mail adres doopgalerij.rotswoning@ziggo.nl. Gelieve de doopnamen en doopdatum van uw kind en uw naam, adres, woonplaats en telefoonnumer aan ons door te geven. Dit kan ook schriftelijk.

Alle rechten voorbehouden.

Nieuwe doopgalerij